Bedrijf aan huis
Wil je een bedrijf aan huis beginnen? Ga dan eerst bij jouw gemeente na of dit past binnen het bestemmingsplan (in dit plan beschrijft de gemeente wat er met de ruimte mag gebeuren) van de gemeente. Dit kan per gemeente verschillen. Als het bestemmingsplan het toestaat en je besluit jouw bedrijf vanuit huis te beginnen dan dien je dit meestal te melden bij je gemeente.
Staat het bestemmingsplan van jouw gemeente niet toe dat je een bedrijf aan huis hebt? Dan kun je vragen om het bestemmingsplan te wijzigen of je vraagt een omgevingsvergunning aan.
Let vervolgens op of de bepalingen in jouw hypotheekovereenkomst (in geval van koophuis) of huurovereenkomst (in geval van huurhuis) toestaan dat je bedrijfsruimte aan huis hebt.
Gebruik je werkruimte in jouw woning? In de meeste gevallen kun je de kosten van de werkruimte niet aftrekken.
In een beperkt aantal gevallen kom je wel in aanmerking voor kostenaftrek (schoonmaakkosten, energiekosten, inrichtingskosten, verzekeringskosten et cetera) . De Belastingdienst stelt een hulpmiddel (je krijgt een aantal vragen) ter beschikking, zodat je kunt bepalen of de kosten aftrekbaar zijn.
Het is slechts een hulpmiddel, omdat elke situatie weer anders is. Bespreek de situatie dan ook met je boekhouder of (fiscaal) adviseur. Twijfel je vervolgens nog steeds? Leg dan de situatie voor aan de Belastingdienst. Hierbij de link naar het hulpmiddel: rekenhulp werkruimte
Belangrijk om in aanmerking te komen voor kostenaftrek bij bedrijfsruimte aan huis is dat de bedrijfsruimte duidelijk te onderscheiden is van de privéruimte. Dit door bijvoorbeeld het hebben van een eigen ingang, eigen toilet en watervoorziening. Daarnaast is het o.a. van belang dat je de bedrijfsruimte voornamelijk voor je bedrijf gebruikt.